Hvordan føne håret

Hvordan føne håret

De fleste av oss føner håret med den varme luften slik at håret tørkes raskest mulig. Men du har kanskje lurt på hvorfor føneren har én varm og én kald funksjon, og hvordan de skal brukes?

Det er det nemlig en god grunn til.

Former og låser frisyren

Når du føner håret med varm luft vil varmen gjøre at håret kan formes. Kald luft låser den formen du har satt – for eksempel volum på toppen av hodet. Om du føner håret uten å bruke kald luft, risikerer du at håret «faller sammen».

-I håret har vi flere typer bindinger. Noen løses opp ved vann og varme – andre med sterkere kjemiske stoffer. Hydrogen og saltbindinger er de svakeste bindingene. Når vi vasker håret løses disse opp, og da kan du lettere forme håret mens du tørker det. Du bør grovtørke håret først, før du starter med børste og føner.

Å føne volum på et gjennomvått hår er nyttesløst.

Dette fordi selve omformingen av håret skjer når håret er tørrere.

Følg punktene under for en bra blow dry

Ta i riktig produkt på rett sted

Det finnes en rekke føneprodukter som skal gi hold, volum eller få frem fall og krøller.

Hvis du har valgt et produkt for volum, pass på å påføre produktet der du vil ha volum. Mange påfører en dæsj med volum-mousse i lengdene, men det blir ikke mer løft i håret av det. Tenk med andre ord over hva produktet har til hensikt å gjøre, og ikke påfør produkter der det ikke trengs.

Unngå også å bruke for stive eller seige stylingprodukter før du skal føne det. Da lugger bare børsten, eller i verste fall setter seg fast. Påfør heller en god og tørr teksturspray når håret er tørt.

Bruk hendene først, deretter børsten

For å hindre unødvendig med slitasje, råder frisøren til å bruke fingrene frem til håret er nesten helt tørt – først da bør du finne frem hårbørsten.

Bruk det smale munnstykket

Du har kanskje hørt det tidligere, men det smale munnstykket til hårføneren, bør du ikke fjerne. Munnstykket konsentrerer luftstrømmen, slik at tørkingen går hurtigere – som gjør at håret blir utsatt for varme over kortest mulig tid.

Løft håret for å gi volum

For å få litt løft og volum, løfter du håret godt opp fra hodebunnen og blåser med føneren nærmest hodebunnen. Der du ønsker volum, ja nettopp her kan du bruke det smale munnstykket til føneren, slik at du konsentrerer luftstrømmen, forklarer Lise.

La munnstykket følge børsten hele veien

Skal du føne håret med en børste, bør du la munnstykket følge børsten hele veien ned mot spissene.

– Børst med hårstråene, og ikke mot. Eneste unntaket mot denne regelen, er når du løfter opp håret og blåser innerst for å få volum.

Gi frisyren fasong nesten til slutt

Om du føner håret med en rundbørste, for eksempel for å gi myke bølger eller volum, bør du ikke starte med å rulle alt håret rundt børsten.

– Ta deg tid til å sette børsten innerst, føn hele veien ned, og når håret er nesten helt tørt – da ruller du børsten inn fra spissene og hele veien inn mot hodebunnen.

Blås håret helt tørt – område for område

En vanlig feil mange gjør er å tørke håret litt «her og der».Vi anbefaler å sette vekk det øverste håret med en klype, og starte nederst. Konsentrer deg om ett område av gangen, og blås håret helt, helt tørt før du går videre til neste område.

La håret kjøle seg ned

Underveis i føningen bør du også sette av tid til avkjøling. Særlig om du bruker en rundbørste.

– Hold føneren en stund på børsten og la håret avkjøle seg litt før du vikler ut børsten. Dette gir både et glansfullt og voluminøst resultat. Det er viktig å la håret kjøle seg ned før du begynner på neste område, eller begynner å ordne det med fingrene. Avkjøling gir faktisk mer varighet til fønjobben du har gjort. Har du kaldluft på føneren, kan du avslutte med det.

 

Ekstra volum! 

 

Se oversikten over profesjonelle frisører i nærheten av deg her