Hvordan lykkes med duejakt

Duejakt er en spennende jaktform som kan by på mange skuddsjanser og mye godt kjøtt i fryseren. Sesongen starter 21.August og kan jaktes frem til 23.desember i hele landet, med unntak av Troms og Finnmark der duene er fredet. For mange småviltjegere som sitter å gleder seg til 10.september, er duejakten en god måte å komme i gang med jakten og sørge for at skyteferdighetene er på plass. Vi har vært ute å testet duejakt hos flere av jaktguidene våre, og fått noen tips på hvordan man lykkes.

 

 

 

Ønsker du å teste godt tilrettelagt duejakt med jaktguide?

Duejakt på Siljan 
Duejakt i Lier (heldagsøkt)
Duejakt i Lier (ettermiddagsøkt)

Duejakt i Nord Trøndelag (Steinkjer)

 

Hvor jakter man duer?

Jakten foregår hovedsakelig på slåtte kornåkere med bruk av lokkeduer og godt skjul, men også erteåkere er et veldig godt alternativ dersom man har tilgang på det. Om man ikke har lokkeduer, eller ikke ønsker å kjøpe inn det, kan man også postere i åkerkant, men da vil man nok ikke få like mange gode sjanser som om man bruker lokkeduer.  Østlandet er området med mest duer i Norge, men også i trønderlag der det drives mye jordbruk er et godt alternativ for duejakt.

 

Raske fugler og krevende skuddsjanser

Som duejeger må du være forberedt på skuddsjanser fra alle hold, så det er en veldig god jaktform for å få trent på alle situasjoner. Duene kommer foran, fra siden, og mange ganger rett bak deg og over hodet ditt. For å gjøre det enda mer krevende, skal du vite at duene flyr i opp til 80 km/t!

 

Når bør man jakte duer?

Duene trekker mot åkeren for å spise når været er fint (opphold), men dersom det regner blir ofte duene sittende i trærne. Dersom værmeldingen sier bygevær, kan du oppleve flere gode duetrekk utover dagen, da duene kommer og går mellom værendringene. Hovedsakelig jakter man enten duer på morgenstrekket eller ettermiddagstrekket. Morgenstrekket er fra 6-10 og ettermiddagstrekket fra 14-19.

 

 

Kamuflasje er absolutt nødvendig

Duer sto langt fremme i køen når synet skulle deles ut, og på langt hold ser de hud som beveger seg. Du må derfor dekke ansikt og hender godt, og aller helst gå til innkjøp av en camodress som skaper bevegelse likt med vinden, slik som trær og busker rundt deg. Et camonett i forkant av skyteretninger er også å anbefale, da du kan gjemme deg bak camonettet mens duene svever inn mot deg.

 

 

Plassering av lokkefugler og jeger

Vi anbefaler å plassere seg på kanten av et jorde, helst på skyggesiden med godt dekke av trær og camo-nett som dekker fra bunn og opp til ca brysthøyde (her er det viktig å se hvor duene flyr, slik at nettet ikke vil være i veien for skuddbildet).

Lokkeduer tiltrekker seg duene, og er et viktig middel for å få duene til komme i din retning og på godt skuddhold. Duene skal ikke stå for tett, da du ønsker å legge opp til at duene skal ha plass til å lande mellom lokkeduene. Vi anbefaler å sette duene i en V-formasjon, helst med hodene rettet mot vinden og mot deg (det betyr at du må ha vinden i ryggen). Sett V-formasjonen med «spissen» mot deg, slik at blir en naturlig landingsplass inne i V-formasjon nærmest dere. Duer ønsker helst å sette seg slik at de har andre duer rundt seg, da dette gir en trygghet mot rovvilt. Dersom du har en duekarusell, bør denne stå innerst litt ut til siden (grønn runding)

Hvordan komme i gang?

Dersom du er fersk som duejeger, er det alltid gunstig å kunne være med noen med erfaring man kan lære av. Dersom du kjenner noen som driver med duejakt, kan det være greit å prøve å arrangere en jakttur sammen med de. Du kan også booke duejakt med guide like utenfor Oslo til en rimelig pris, hvor hele jakten er godt tilrettelagt:

Duejakt på Siljan 
Duejakt i Lier (heldagsøkt)
Duejakt i Lier (ettermiddagsøkt)

Duejakt i Nord Trøndelag (Steinkjer)